Filosofi
Vi vill odla med så lite klimatpåverkan som möjligt och jobbar hela tiden med att sluta kretslopp på gården. Att ha både växtodling och djur ska bidra till detta. Även om grönsaksodlingen är stommen i verksamheten så behövs djuren för få ut mer nytta av bete och klövervallar i växtföljden. Det också minskar vårt behov av inköpta insatsmedel såsom gödsel. Den gödsel vi köper är godkänd för ekologisk odling men vi använder även stallgödsel från grannarna samt gräsklipp från vallen att ”täckodla” med.
Den här täckodlingen tillämpas främst i växthuset där man har en begränsad yta med stort behov av näring och vatten. Den håller jorden fuktig samt gödslar och täcker ut ogräs. På sikt ökas mullhalten väsentligt. Den används även på friland i näringskrävande grödor som kål, purjolök och rotselleri.
Vallen eller gröngödslingen fyller flera syften. Dels för bete och hö men främst för den gödslande effekten som klövern har när den i symbios med markbakterier fixerar det eftertraktade kvävet. Vallen binder även kol och ökar mullhalten i marken. Vallen är den bästa förgrödan till näringskrävande grönsaker och den är ett måste på alla ekologiska gårdar. Vallen är även viktig för ogräshanteringen när den täcker marken och har snabb återväxt efter avslagning/bete.
Vi odlar även pollinatörsväxter och håller inte allt så välansat för den biologiska mångfaldens skull. Vi odlar en bred variation av grönsaker och det utbudet i boden speglar givetvis alltid säsongen. Vi odlar tomat, gurka samt lite paprika och aubergine i växthus men enbart under sommaren. Att odla den typen av grödor på vintern kräver väldigt mycket energi i form av ljus och värme och är inte särskilt klimatsmart eller gott. Ska vi verkligen äta så mycket tomater på vintern? 😉
Växthuset används även till att driva upp de flesta av våra grönsaksplantor under våren som sedan planteras ut på friland.
Allt skördearbetet görs för hand och även mycket jobb generellt i odlingen även om den tunga och tidskrävande jordbearbetningen och ogräsrensning görs med en liten traktor som dels drar lite diesel och inte packar marken så mycket.
Vi är just nu under omställning för att bli Krav-certifierade. Det tar 2 år när man odlar på mark som tidigare varit konventionellt brukad. Kravs och de ekologiska reglerna ska följas även under omställningstiden men det har alltid varit självklart för oss att odla utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel.